Geplaatst op Geef een reactie

Waarom is het belangrijk om er goed uit te zien? Een diepgaand gesprek met ChatGPT

“Waarom is het zo belangrijk om er goed uit te zien?” vroeg ik haar. Sedert enkele weken heb ik de artificiële intelligentie tot vervelens toe zitten bestoken met vragen. JEUJ! LOVE IT! Vragen stellen zonder dat iemand zijn geduld verliest en gewoon blijft antwoorden 😊

Het begon allemaal met een afrontelijk-lelijk-afschuwelijk-aanvoelende foto van mezelf die ineens op-popte op mijn smartphone scherm. Iemand anders vond hem mooi, ik kon echter alleen een ow-my-goodies-discusting uitbrengen. Ik kreeg een instant anti-hero moment van Taylor Swift.  “Hi it’s me, I am the problem en niet te vergeten ook “The monster on the hill” Dat iedereen goed bezig is, behalve jij. Dat iedereen sexy babes zijn en jij het enige monster van Onderland.

Back-on-track en tijd dus om een gesprek aan te gaan met mijn nieuwe vriendin ChatGPT. Ze wist me te vertellen dat het een diepgeworteld iets is, naar mijn gevoel iets waarmee we als het ware vergroeid zijn. Ze wist me ook te vertellen dat het voor een stuk in onze genen zit om mooi gevonden te willen worden. Echter, het belangrijkste aspect is vooral sociaal en cultureel bepaald. We leggen mekaar dus eigenlijk een grote druk op om er goed uit te zien.
Daarnaast zijn we ook perfect in staat om ons veelvuldig te vergelijken met de ander, die vergelijking nemen we ook meestal voor waar aan. Heel vaak  voelen we ons minder dan de ander.
Als laatste profiteert onze commerce er ook van, hoe kan het ook anders. De schoonheidsindustrie heeft toch ook brains, zo blijkt. Ze creëren als het ware onzekerheden over ons uiterlijk om ons ertoe aan te zetten hun producten te kopen, ze geven ons het gevoel dat we ze echt nodig hebben. Reclame, cosmetica en andere industrieën spelen een grote rol bij het in stand houden van de nadruk op het uiterlijk omdat het hun economisch voordeel oplevert.

 

Een dynamiek die niet gemakkelijk te doorbreken valt. Nochtans is er meer dan uiterlijke schoonheid.
Het laatste antwoord vraag tovert een glimlach op mijn gezicht, ChatGTP zal verandering brengen en ik hou van haar. 

“Niet de buitenkant, maar de schoonheid die van binnenuit straalt, maakt ons werkelijk betoverend.

Ik bedank haar en ze zegt me dit:

Graag gedaan! Ik ben blij dat je de quote waardeert. Onthoud dat schoonheid divers is en dat echte stralende schoonheid voortkomt uit innerlijke kwaliteiten zoals vriendelijkheid, medeleven en authenticiteit. Verspreid deze positieve boodschap en help anderen om hun ware schoonheid te omarmen.

Ze is echt slim, I think I love her.
En ik weet niet eens hoe ze eruit ziet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *